Ártéri erdőtakarítás a Tiszán

Avagy mit keresünk télen az erdőben napokig?

Hulladékot.

Mondjuk keresni nem kell. Összeszedni és szelektálni viszont annál inkább. Mert a PET Kupa nyári szezonjában sem jut idő mindenre, illetve nem jutunk el mindenhová, télen is kell a séta, és jót tesz a mozgás a friss levegőn. Csapatunk kiveszi részét a munkából, a hét nagyobbik felét a Felső-Tiszán töltjük, hogy közel két hektárnyi területet szabadítsunk meg a szeméttől, szelektáljuk és letapossuk, és út közelébe ráncigáljuk a zsákokat, valamint a verseny tervezett teljes szakaszán további felméréseket végezzünk a hulladékok hollétéről. Ezek a gócpontok jelölve lesznek a nyári térképeken, hogy kalóztársainknak könnyebb dolguk legyen a begyűjtéssel.

Emellett segédkezünk a hulladékanalízisben, amely segít megérteni az ártéri erdőkbe került tárgyak mibenlétét, összetételét, mennyi a PET, PS, PP, fém, üveg, vagy elektronikai eszköz-maradék található egy adott területen. A Földművelésügyi Minisztérium és a Vízügyi hatóság önkénteseket is rendelkezésünkre bocsát, csak hogy az akció minél gyorsabban levezényelhető legyen, valamint szakemberek is bejárják a területet, közben a zsákmány kreatív újrafelhasználásán gondolkodnak.

Márciusban készül erről egy nemzetközi dokumentumfilm, „Üzenet a palackban” címmel, ahol végigkísérhetjük a műanyagok útját a válogatástól a préselésen át az elszállításig, külön kezelésükig, felhasználásukig bezárólag, valamint tudomást szerezhetünk róla, hogy az itt lévő hulladék külön gyűjtve tisztább, mint a lakossági szelektív! Mindenesetre ezt most közelről is megfigyeljük, és beszámolunk róla, ha mégsem így lenne.

Molnár Kristóf Dunaföldvár, 2018. február 20.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

ChatClick here to chat!+