15 – Merengő

Merengő becenevű pihenőnket a forrásnál a minap meglátogattuk, és siralmas látványt nyújtott.

Miért?

Otthagyott zsákokat dugig tömték hulladékkal, mellé is jutott belőle, a környéken rengeteg cigarettavég, italos üvegek, halászkellékek. Tényleg, mibe kerül elvinni azt, amit idehoztunk? Megmondom, semmibe. Szégyenlik? Nem is értem, nem inkább magukat kellene, mert eldobálják? Tisztázzuk, nem az a szégyen, ha rendet tart az ember.

Azért megkérdezném, kedves kevésbé tisztelt felelőtlen szemetelő, otthon is így viselkedik? Ha önhöz mennék látogatóba, akkor nem bánná, ha eldobálom a szobában az uzsonnás zacskót, a sörös dobozt? Esetleg elszórnék pár damilt, horgot, csalis tégelyt a kertben, pár borospalackot meg pizzás dobozt is maradékkal. Cseppet sem zavarná, hogy a szőnyegen taposom el a cigaretta csikkeket? Teljes nyugalommal kiönthetem önnél a fáradt olajat is akár, vagy járathatom alapjáraton a motort az ebédlőben, ugye? A legjobb védekezési mód ilyenkor, hogy nem itt lakom, nem az én dolgom, szóval ha esetleg rám szólna, akkor ez tökéletes magyarázat a viselkedésemre, igaz? Akkor is mondhatom, hogy majd valaki, jelen esetben éppen ön, feltakarítja helyettem, mert ez a dolga? Én önnél vendég vagyok, mindent szabad, nem?

Egészen biztos vagyok benne, hogy nem egy szemétdomb tetején lakik. És valószínűleg nem is szeretne. Meg kell mondjam, mi sem. Vegyük észre, az egész bolygó az otthonunk! Úgy kell vigyáznunk rá, mint a saját szobánkra! Nincs másik!

Molnár Kristóf Dunaföldvár, 2017. május 22.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

ChatClick here to chat!+