Negyedik Szemétszüretünk rövid története

Összehívtuk ismét a ráérő hősöket, akik sok apróság segítségével, két marokkal, szelektálva szedték városunk környékéről a szemetet. Eztán vadhúsos estebédet fogyasztottak, hozzá némi helyi bort, majd a nagyszínpadon megkezdődtek az éjig tartó koncertek. Elmesélem, hogyan működik ez.

Idén januárban kezdődtek az egyeztetések, ötletelések, kapcsolatok, lehetőségek keresése. Több héten keresztül gyűléseinken a menetrend felvázolása után a felszerelések beszerzéséről volt szó, ki mivel szállít, mit. Első problémáink közt az merült fel, mibe szedjük a szemetet, mely kérdés gyorsan megoldódott, a Materiál Plasztik Kft volt szíves ajándékozni kettőezer darab saját logóval ellátott, megerősített, újrahasznosítható, óriási műanyag zsákot részünkre. A következő kérdést, mivel dolgozzunk, a Barta Ép-Ker Kft válaszolta meg, pontozott, csúszásmentes munkáskesztyűk felajánlásával. Kellettek még gépjárművek az önkéntesek és a zsákok szállítására, melyekkel a Sipos és Tóth Autóbontó, valamint a Máltai Szeretetszolgálat segített ki.

Sokáig kérdéses volt, hogy végül az összeszedett szemét hova kerüljön, míg az utolsó pillanatokban a Dunanett kft megtámogatta e nemes célt azzal, hogy ingyen elszállítja és az újrahasznosítóba juttatja, ami oda való. Így kaptunk kettő darab, egyenként húsz köbméter befogadóképességű konténert a híd lábához. Ekkor már több körjáratot is tettünk a megtisztítandó területek feltérképezéséért, és döbbenten tapasztaltuk, hogy a határban fellelhető illegális lerakók gyarapodtak. Ugyanakkor örömmel állapítottuk meg, hogy a parton és az ártéri erdőben jelentősebb kevesebb hulladék található, mint előző években. A plakát és a szórólap tervezése és megrajzolása után a megrendelt példányszámok szétszórása sem volt egyszerű feladat, melyet munka után, szabadidőben, vagy éppen éjjel végezte, aki ráért.

A Mély út végébe jól látható bejáratként recepciónak és V.I.P. helységnek a Ladi Pince-Borozó szolgált, valamint itt kaptak reggelit az érkezők. A rendezvény helyszínét, mely mezőt tíz évre használatba kaptuk az önkormányzattól, az Erősödő Civil Közösségek pályázaton megnyert összegből fejleszteni kezdtük, ahogy az időjárás engedte, a rendezvény előtti napokban sikerült körbekeríteni. Több száz kerítésoszlop helyének kimérése, lyukfúrása, betonozása után csak a drótokat kellett körben megfeszíteni. A csibetábor udvarát egybenyitottuk a mezővel, az épület mellé terveztük az ételosztást és a főzést. A menü összeállítása közben felvetődött az étkészlet, melyet több száz fő esetén porcelánból, vagy fából nem tudunk biztosítani, így esett a választás a cukornád tányérokra, a kukoricakeményítőből préselt kanalakra és poharakra, melyek teljes mértékben komposztálhatóak. E törekvésünk a Coconutoil Cosmetics támogatásával valósult meg.

Csodás, napsütéses reggel virradt ránk, mely jó idő szerencsénkre másnapig kitartott. Már nyolc óra előtt elkezdtek lézengeni a környéken a fanatikus önkéntesek, és lassú, de állhatatos áramlásuk kora délutánig meg sem állt. Regisztráció után bőséges szendvicses reggeli és az Ezerkert jóvoltából ajándékba kapott frissen préselt gyümölcslevek várták az érkezőket, akik a színpad felé sétálva, és elhaladva a jobb időket látott, leégett csónakház előtt, megcsodálhatták annak részleges történelmét. Egy vers, és néhány elszenesedett szélű, elázott, de megmaradt fénykép a Vízitúra Sportklub életéből színesítette a falat. A nagyszínpadon egyesületünk elnöke nyitotta meg a rendezvényt, és beszédet mondott polgármesterünk is, majd elkezdődött a „Rostás-féle” bemelegítő torna, ami főképp nyújtógyakorlatokat tartalmazott.

Az eligazítás eltartott egy darabig, és három fő csapatra osztva a megjelenteket, nekilódultak a parton lefelé, az erdőben felfelé, illetve az elit alakulat a legfeltűnőbb illegális szemétlerakót indult megszüntetni. A gyerekek közben lovagolhattak, vagy kipróbálhatták az ugrálóvárat, ám tapasztalataink szerint mindennél jobban szerettek segíteni szedni a szemetet. Kis és nagycsaládosok, idősek és fiatalok ismét összefogtak, és félretéve nézetkülönbségeiket, együtt tettek-vettek kis közösségükért. Az összegyűjtött hulladék túlnyomó részét háztartási és építkezési törmelék, a PET palackok pedig mindössze egy harmadát tette ki. Az ügyes és fegyelmezett, jókedvű munkát kora délutánra be is fejezték a csapatok, délután kettő-három körül már szivárogtak visszafele az erdőből, érkeztek a part felől is.

Bármennyire igyekeztünk eltalálni a látogatók számát, vagy időzíteni a vacsora elkészültét, a korai befejezés minket is meglepett, így csak némi várakozás után került friss és forró meleg étek az asztalsorokra. A kitűnő vadhúsos fogásokért mesterszakácsunk és két lelkes hozzáértő tagunk felelt, panasz nem érkezett. Közben a színpadon már készülődött a Bélaműhely, hangolták a tákolmányaikat, az újrahasznosított anyagokból készült hangkeltő eszközöket, melyeket be is mutattak sorba, így megismertük többek közt a slag-szaxofon, a fakutya, a kerítés dob és a bicikli-kormány tilinkó működését. Remek hangulatú koncertet láthattunk, a karmesterjáték pedig elvarázsolta a közönséget. Következő zenekar a Junkie Jack Flash alaposan felrázta a kedélyeket, pörgős rock’n’roll-t játszottak, láb nem maradt táncolatlan. A dunaújvárosi Birs tündérzenét játszott, csodás hangú énekesnőjük kelta vidékek hangulatát idézte. Egyszerre lehetett egy ír kocsmában vagy a ködös, de napsütötte sűrű erdőben, ki szemét becsukva hallgatta a muzsikát.

Összességében sikeres lett a rendezvény, a két konténert, melyet hétfő reggel szállítottak el, rogyásig pakoltuk, így megkockáztatom, hogy 45 köbméternyi vegyes hulladéktól szabadítottuk meg a városunkat. Egy csepp pihenő is alig jutott, már a rá következő héten csapatunk egy része Martfűre utazott a Heineken gyárba, hogy köztéri szemétszobrot építsen az ott fellelhető anyagokból. Emellett a péceli szemétszedésen is tiszteletünket tettük, és kivettük a részünket az ottani helyzet felszámolásából is.

Molnár Kristóf / Dunaföldvár 2018. április 24.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

ChatClick here to chat!+